Nieuws >

Forse toename in gehackte Microsoft accounts

Het aantal gehackte Microsoft accounts is in het begin van het jaar 2017 sterk toegenomen ten opzichte van het jaar 2016. Microsoft heeft dit bekend gemaakt in de nieuwste editie van het Security Intelligence Report.

“Een groot deel van deze hacks is het gevolg van zwakke, makkelijk te raden wachtwoorden en slecht wachtwoordbeheer, gevolgd door gerichte phishing aanvallen en datalekken bij derde partijen", aldus Microsoft.”

Wachtwoordbeheer wordt veelal door gebruikers onderschat. Vaak worden dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts gebruikt. Het wachtwoord voor het emailaccount, de online boodschappen, Netflix, Spotify en bol.com is gelijk. Wellicht ook zelfs het wachtwoord voor het Digi-D account. Wanneer internetcriminelen door middel van spearfishing, een emailbericht met als doel inloggegevens te achterhalen, het wachtwoord in handen krijgen, kunnen zij overal inloggen. 

Wanneer het wachtwoord ook nog eens eenvoudig te raden is, wordt het helemaal makkelijk. Met een toename van 44% ten opzichte van het vorige jaar wordt Microsoft bestookt met criminele inlogpogingen. Pogingen om wachtwoorden te raden, maar met name om inloggevens, welke zijn verkregen via fishingmails, hacks of malware, te gebruiken om toegang te verkrijgen tot de accounts.

Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de meest gebruikte wachtwoorden van 2016.?Staat er 1 van u bij?

Wachtwoorden top 10 2016

1	123456
2	123456789
3	qwerty
4	12345678
5	111111
6	1234567890
7	password
8	123123
9	Qwertyuiop
10	Zxcvbn

In Nederland komt daar natuurlijk het woord “wachtwoord” bij.

Wachtwoordbeheer?
U zult nu wellicht denken; hoe ga ik dan al die wachtwoorden onthouden? Wat is dan wel een sterk wachtwoord? De volgende tips kunnen u hier wellicht bij helpen. ?Een goed wachtwoord kan gemaakt worden door het gebruik van de combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en overige leestekens. Echter is de lengte nog veel belangrijker. Maak geen lange wachtwoorden, maar wachtzinnen. Makkelijker te onthouden en moeilijker te kraken. Zie hier het verschil:

  • Rakker-2017
  • RakkerIsGeborenInHetJaar2017!
Nu nog een oplossing voor al die verschillende wachtwoorden. Uiteraard kan er een variatie gebruikt worden. Een woord dat mee veranderd met het doel. Maar beter is een password manager. Een programma dat alles voor u onthoudt op een veilige manier onder 1 master wachtwoord. Dit moet uiteraard wel een moeilijk wachtwoord zijn.

De meest gebruikte programma’s hiervoor zijn 1password, LastPassof KeePass. De oplossingen verschillen van een online database tot een programmaatje op de pc.

Nieuwsbrief