Nieuws >

Voor miljoenen opgelicht! Pathé Nederland slachtoffer van CEO fraude

De meeste onder ons hebben het nieuws meegekregen dat de Pathé (Internationale Bioscoopketen) is opgelicht voor 19.2 miljoen euro! Dat is nog eens geld verdienen met een nepmailtje. De CEO van Pathé Nederland is slachtoffer geworden van een vorm van criminaliteit die CEO-fraude heet.

Wat is er gebeurd?
In maart zijn er een aantal mailtjes verstuurd naar de CEO van het bedrijf van Pathé Nederland uit naam van de baas van het Franse moederbedrijf. „We zijn bezig met een financiële transactie voor de overname van een buitenlands bedrijf in Dubai. Deze transactie moet strikt geheim blijven. Niemand anders mag hiervan weten.” De volgende stap wordt genomen en er wordt gevraagd om € 826.521 over te maken. Na controle en twijfels wordt er gezamenlijk met de financiële directeur het bedrag overgemaakt. Er stond namelijk in de mail dat er enkel via de mail gecommuniceerd mocht worden. De overlegde documenten van de overname inclusief handtekening leken te kloppen. Navraag heeft dus niet plaatsgevonden.

Deze manier van werken is een veel voorkomende structuur binnen deze vorm van oplichting. Uiteraard getuigd deze opzet van een hoge mate van professionaliteit van de oplichting . Het blijft hier niet bij. Er volgen nog een aantal mails waarin grootte bedragen worden gevraagd. Binnen een week  2.5 miljoen euro voor lopende rekeningen, daarop volgt op 22 maart een mail met de vraag om een bedrag 5.8 miljoen euro. En zo vervolgt de weg tot een bedrag van  19.244.304 euro.

Gezien het geld uit een cash-pool uit Frankrijk komt, de lenigingen die Pathé Nederland als het ware afsluit, gingen er alarm bellen af. Waarom is dit geld nodig? Met het gevolg van schorsing en ontslag van de CEO en financiële directeur en miljoenen euro's armer.

Dit gebeurt mij toch niet!

Laten we het hopen. Vergeet niet dat de CEO van Pathé dat ook riep. Maar ze wisten alles. De namen van de personen in Frankrijk, ze vervalsten handtekeningen, enz. Online is veel informatie beschikbaar die een crimineel kan inzetten.

Daarnaast wordt het MKB jaarlijks voor miljoenen opgelicht door internetcriminaliteit. Van bekende ransomware (versleuteling van bestanden) gevallen naar phishing mails. Spookfacturen wordt met regelmaat verstuurd naar bedrijven. Een paar honderd euro, daarna wordt het bedrag alsmaar verhoogd. Er wordt betaald  tot iemand het merkt. Het verkrijgen van inloggegevens door een mail te versturen en te doen alsof IT deze verstuurd. Hierna kan er uit naam van die persoon gehandeld worden. Alsnog kunt u er overtuigd van zijn dat het u niet gebeurt. Maar kunt u dit ook zeggen over uw collega’s en/of werknemers? Herkennen die alle foute mails met virussen, inlogpogingen en spookfacturen? Wat als uw werknemer zogenaamd van u een mail ontvangt waarin een verzoek wordt gedaan om per direct een bedrag over te maken of een factuur te betalen?

Bewustwording is een belangrijk element. Train hierdoor uw personeel op dit soort zaken. Kijk bijvoorbeeld op onze webpagina awareness trainingen of neem contact met ons op. Wij helpen u graag. Maar nog belangrijker vertel dit verhaal een keer tijdens de lunch. Wat het begint bij bewustwording…

Nieuwsbrief